Δημοτική Ενότητα Μολάων
Small text Medium text Large text

αναζήτηση


FAQ Downloads Sitemap Οδηγίες Χρήσης


FAQ Downloads Sitemap Οδηγίες Χρήσης


Ίδρυμα περιθάλψεως "Η Αγία Παρασκευή"

 

 

Το Ίδρυμα αυτό βρίσκεται κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Κουρκούλα, πάνω απ’ την πόλη των Μολάων. Είναι κτισμένο σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης απ’ το Υπουργείο Γεωργίας.
 
Την 25η Απριλίου 1993 (Κυριακή του Θωμά), έγινε απ’ τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο η θεμελίωση του Ιδρύματος.
Την ημέρα αυτή ο μέγας ευεργέτης του Ιδρύματος κ. Μιχαήλ Παπαμιχαλόπουλος, έδωσε στον Παναγιώτατο την επιταγή των πρώτων 10.000.000 δραχμών, απ’ τα τριάντα εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί, για την έναρξη των εργασιών.
 
Την πλάκα της θεμελιώσεως τοποθέτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας, συμπαραστατούμενος από τους: Υφυπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας κ.κ.. Γιατράκο και Σταθόπουλο, το βουλευτή Λακωνίας κ. Φουντά, το Νομάρχη Λακωνίας κ. Φαλιάγκα, τον Ταξίαρχον Διοικητήν του Κ.Ε.Ε.Μ. κ.Θ. Αντωνακάκην και το Δήμαρχο Μολάων κ. Κολοκούρη.
 
Από την επομένη της θεμελιώσεως, άρχισαν οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου και ανεγέρσεως του Ιδρύματος. Σε λίγο διάστημα ο αφιλόξενος χώρος άρχισε να μεταμορφώνεται και να εμφανίζει μια τελείως διαφορετική όψη. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν και ο αγώνας του Μητροπολίτου μας δικαιώνονταν σιγά- σιγά.
 
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, το έργο είχε ολοκληρωθεί, χάρη στις προσφορές των ευσεβών χριστιανών της περιοχής, των αποδήμων αδελφών μας και στη γενναία επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας.
 
Στις 26 Απριλίου του 1998, κατά ευλογημένη σύμπτωση Κυριακή του Θωμά και πάλι, σε μια λαμπρή τελετή, που όλοι θα θυμούνται για πάντα, έγιναν απ’ τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη μας τα εγκαίνια του Ιδρύματος.
 
Μετά την τελετή του Αγιασμού ακολούθησαν οι ομιλίες του Παναγιωτάτου, του Γενικού Γραμματέως της Περιφερείας Πελοποννήσου, του Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, του Νομάρχου Λακωνίας, του Δημάρχου Μολάων, του κ. Παναρίτη και της κ. Μάρθας Καρακίτσου ως εκπροσώπου των ομογενών.
 
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο Γ.Γ. Περιφερείας και ο Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας.
 
 
Στις Ιουλίου του έτους 1998 άνοιξαν οι πύλες του Ιδρύματος και άρχισε να δέχεται τους πρώτους συμπαθείς αναξιοπαθούντας συνανθρώπους μας, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά λέγει ο Μητροπολίτης μας, άραξαν σ’ αυτό το υπήνεμο λιμάνι το ναυαγισμένο σκάφος της ζωής τους. Μέσα στο χώρο αυτόν, φροντίζουμε να προσφέρουμε στους συμπαθείς αυτούς συνανθρώπους μας στέγη, καλομαγειρευμένο φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συντροφιά και γενικά ένα περιβάλλον ζεστό και οικογενειακό κατά τα μέτρα του δυνατού. Για το σκοπό αυτόν άριστη είναι η συνεργασία του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του Ιδρύματος, των ιατρών μας , των ιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου Μολάων και των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος.
Επίσης φροντίδα μας είναι οι άνθρωποι αυτοί να μην αισθάνονται αποκομμένοι απ’ την υπόλοιπη κοινωνία. Κατά διαστήματα λοιπόν γίνονται εκδηλώσεις στο χώρο του Ιδρύματος και έτσι δίνεται η ευκαιρία στους περιθαλπομένους να έρθουν σ’ επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο και να περάσουν κάποιες όμορφες στιγμές. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω την κοπή της πρωτοχρονιάτικες πίττας, η οποία τείνει πλέον να πάρει τη μορφή πανηγύρεως. Τότε, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μητροπολίτου μας, συγκεντρώνονται στο Ίδρυμα πλήθος ανθρώπων δίδοντας χαρά στους τροφίμους.
 
Από ένα τέτοιο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα φυσικά δεν ήταν δυνατόν να λείπει ο ιερός Ναός. Στο Ίδρυμα αυτό υπάρχει το παρεκκλήσιο προς τιμήν του Αγίου Ευσταθίου. Πανηγυρίζει κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, και είναι πράγματι μια ξεχωριστή μέρα για το Ίδρυμά μας. Κατά τη διάρκεια του έτους τελείται στο παρεκκλήσι αυτό η θεία Λειτουργία κάθε Πέμπτη, δίδοντας έτσι τη δυνατότητα στους περιθαλπομένους να εκκλησιάζονται και να συμμετέχουν στη θ. Ευχαριστία.
 
Ύστερα από τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας βλέποντας πως υπήρχαν αρκετές αιτήσεις για περίθαλψη και πως το Ίδρυμα δεν επαρκούσε για να καλύψει όλες τις ανάγκες, ξεκίνησε την επέκταση και τη δημιουργία της νέας πτέρυγας. Στην προσπάθεια αυτή, συμπαραστάτης και χορηγός αυτού του έργου ήταν ο ευεργέτης του Ιδρύματος κ. Βασίλειος Παναρίτης.
Σε διάστημα λίγων μηνών ολοκληρώθηκε η νέα πτέρυγα, η οποία φέρει το όνομα του κ. Παναρίτη και της συζύγου του. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2002 έγιναν τα εγκαίνια αυτής της πτέρυγας. Ο Παναγιώτατος τίμησε για την προσφορά του τον κ. Παναρίτη με την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το Μεγαλόσταυρο της Χιλιετηρίδας του Οσίου Νίκωνος του Μετανοείτε.
 
Το Ίδρυμα σήμερα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 75 άτομα. Εργάζονται σ’ αυτό 25 άτομα, τα οποία δίδουν καθημερινώς αγώνα για να προσφέρουν όσο το δυνατόν καλύτερες υπηρεσίες στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Το Ίδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης. Διοικείται από 5μελές Συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος και τέσσερα ακόμη μέλη, δύο κληρικοί και δύο λαϊκοί, επί τριετή θητεία.
Το Ίδρυμα σήμερα είναι σε θέση να φιλοξενήσει 75 άτομα (χρονίως - ανιάτως πάσχοντες και υπερήλικες).
 
Εργάζονται σ’ αυτό 30 άτομα: 3 Νοσηλεύτριες, 3 Μάγειροι, 1 Πλύντρια και 23 άτομα γενικών καθηκόντων (καθαρίστριες, θαλαμηπόλοι, τραπεζοκόμοι κ.α.).
Επίσης υπάρχουν 2 ιατροί (Παθολόγος και Νευρολόγος- Ψυχίατρος).
Διευθυντής του Ιδρύματος είναι ο Οικονόμος Παναγιώτης Λεγάκης.
Η συνολική έκταση του κτιρίου είναι 3.000 τ.μ. και περιλαμβάνει : αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, διοικητήριο, κοιτώνες, χώρους διημερεύσεως, τραπεζαρίες, μαγειρεία, πλυντήρια, αποθήκες.
 
Τα τηλέφωνα του Ιδρύματος είναι: 27320-23812,
FAX: 27320-24294
email: molamea@otenet.gr

Δήλωση Προστασίας Δεδομένων Powered by SingularLogic